Sperm donasyonu, tedavisi baba adayının tamamen kısır bulunması durumunda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu işlemde dünya çağındaki sperm bankalarında sperm alınır. Sperm donasyonu 6 aşamalı bir tedavi sürecidir. İlk aşama diğer işlemlerde olduğu gibi adaylarla konuşulması ve ilk testlerin yapılmasıdır. Kimi merkezler sperm nakli tedavisi ilke paralel olarak psikolojik tedavi hizmeti de sağlarlar.
Sperm naklinde 2 aşama uygun spermin seçilmesidir. Bu aşamada seçilen spermin sahibi adaylardan gizli tutulur. Seçilen sperm ile anne adayından alınan yumurtalar 3. aşama da laboratuvar koşullarında dış ortamda döllendirilir. Bu işlemin sonucunda oluşan yumurtalar anne rahmine yerleştirilir. Ve yumurtalar anne rahmine tutunabilirse işlem başarılı olur.
Tüp bebek ve donasyon tedavilerinde en fazla başarısızlık görülen aşama yumurtanın rahme tutunması aşamasıdır. Yumurta her zaman rahme uyum sağlayamayabilir. Bu sebeple anne adayları tedavi sürecinde ayrıca yumurtanın rahme daha sağlıklı tutunabilmesi içinde tedavi görür ve rahim bu işleme önceden hazırlanır. Bu sayede başarı oranı daha fazla artar.