Sperm donasyonu işlemi baba adayı açısından psikolojik olarak zor bir süreçtir. Bu sebeple baba adayının sürecin dışında kalması tavsiye edilmektedir. Bu süreçte bir dönerden alınan sperm örnekleri dış ortamda anne adayının yumurtası ile kontrollü olarak döllendirilir. Bu aşamada baba adayı tamamen sürecin dışında kalmış olur. Bu sebeple psikolojik olarak kendini dışlanmış yada bebeğin babası değil gibi hissedebilmektedir.
Sperm nakli işlemine paralel olarak kimi merkezler psikolojik tedavi de sağlarlar. Anne ve baba adayı aynı anda düzenli olarak bir psikolog ile görüşürler psikolog çiftin süreçteki psikolojik sağlık durumları takip eder ve raporlar. Çiftin bu süreçte psikolojik açıdan bir sapma göstermesi durumunda süreç durdurulur.
Baba adayının çocuğu psikolojik olarak reddetmesi durumunda ilerde daha büyük problemlerle karşılaşmamak adına sürecin içindeyken bu durumu tespit etmek oldukça önemlidir. Aksi taktirde Bebek doğduktan sonra meydana çıkan psikolojik sorunlar bebeğin gelişimini de olumsuz etkiler. Bu da bu süreç sonunda beklenmeyen en büyük problemdir. Bu sebeple çiftler sperm donasyonu işlemine başlamadan önce bu vi yöntemini istediklerinden emin olmalıdırlar.